МАК Инфо ПродукцијаШах-инфо

ЗОШТО ШАХ?

Во денешниот текст ќе се обидеме да одговориме на прашањето зошто и каков е бенефитот од играњето шах?

1.Подобрување на когнитивното: Истражувањата покажаа дека редовното играње шах може да доведе до подобрување на когнитивните способности како што се решавање проблеми, меморија и концентрација. На пример, една студија објавена во списанието „Intelligence“ покажа дека децата кои добивале инструкции за шах покажале значителни подобрувања во когнитивните вештини во споредба со оние кои не добивале.

2. Раст и поврзување на мозокот: шахот го стимулира растот на мозокот и ја подобрува нервната поврзаност. Студиите со магнетна резонанца покажаа зголемена активност во различни региони на мозокот поврзани со решавање на проблеми, планирање и донесување одлуки за време на игра шах.

3. Извршно функционирање: шахот бара играчите да се вклучат во извршните функции на високо ниво како што се планирање, инхибиција и когнитивна флексибилност. Истражувањето објавено во „Psychological Science“ сугерира дека овие извршни функции се во позитивна корелација со нивото на шаховска вештина.

4. Подобрување на меморијата: шахистите често развиваат супериорни мемориски вештини поради потребата да се сеќаваат на минатите игри, отвори и стратегии. Студијата објавена во „PLOS ONE“ покажа дека редовното играње шах е поврзано со подобрувања во визуелната и вербалната меморија.

5. Емоционална регулација: шахот ја учи емоционалната регулација додека играчите учат да управуваат со фрустрацијата, анксиозноста и возбудата за време на играта. Истражувањата покажаа дека шахистите покажуваат подобра емоционална контрола и издржливост, што може позитивно да влијае на менталната “благосостојба”.

6. Невропластичност: шахот ја промовира невропластичноста, способноста на мозокот да се реорганизира и да формира нови нервни врски во текот на животот. Ова е од клучно значење за учењето, приспособливоста и когнитивната отпорност, особено кај постарите лица.

7. Спречување на когнитивно опаѓање: Ангажирањето во ментално стимулирачки активности како шахот е поврзано со намален ризик од когнитивно опаѓање и невродегенеративни болести како што е Алцхајмерова болест. Долгорочна студија објавена во списанието Neurology покажа дека когнитивно стимулирачките активности, вклучително и шахот, се поврзани со помал ризик од деменција кај постарите возрасни лица.

8.Академски достигнувања: Неколку студии покажаа позитивна корелација помеѓу учеството во шах и академските достигнувања, особено во математика и читање со разбирање. Шахот поттикнува логично размислување, вештини за решавање проблеми и академска упорност, што може да се пренесе во други домени.

Генерално, научните истражувања поддржуваат бројни когнитивни, емоционални и социјални придобивки од играњето шах, што го прави исплатлива активност за поединци од сите возрасти.

БОНУС:

Потенцијални можности за кариера: За оние со исклучителни вештини, шахот може да доведе до можности за професионална конкуренција, тренирање, пишување или емитување за играта.

Решението на првата загатка е следното:

Белата кралица на Д8, црниот крал на д8, белиот лоец на Г5, црниот крал нема друга можност освен е8, топ на д8 – МАТ.

Решението на втората загатка е следното:

Белиот скокач на Г5, црниот пион на Г5, бела кралица на Г8…мат на Г6.

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Back to top button