Знаменити Македонци во Србија

 • Мирјана Крстевска

  Мирјана Крстевска е родена во 1955 година во Качарево во Панчево, недалеку од Белград. Дипломирала на белградската академија за ликовни…

  Прочитај повеќе
 • Искра Пенева

  Искра Пенева е родена 1980 година во Белград, каде што живее и работи. Дипломирала на Математичкиот факултет. Поезија објавува во…

  Прочитај повеќе
 • Евгенија Демниевска

  Евгенија Демниевска е македонска мултимедијална уметничка, активна во сликарство, инсталации, видео, интерактивни проекти, интернет проекти со учество на уметници и…

  Прочитај повеќе
 • Прим. др Лили Џилвиџиева

  Докторката Лили Џилвиџиева, специјалиста по оториноларингологија е родена во Скопје, а во 1981 година дипломирала на Медицинскиот факултет во Нови…

  Прочитај повеќе
 • Данка Петровска

  Сликарката Данка (Данкица) Петровска е родена во 1946 година во Скопје. Дипломирала на Академијата на ликовните уметности во 1969 година…

  Прочитај повеќе
 • Јулијана Милутиновиќ

  Јулијана Милутиновиќ е глас на радио, ДЈ Џулс и автор на неколку музички емисии. Својата радио кариера ја започна на…

  Прочитај повеќе
 • Славе Ајтоски

  Славе Ајтоски е еден од најпознатите македонски скулптори во Србија. Роден е во Прилеп 1948 година. Завршил средно училиште за…

  Прочитај повеќе
 • Александар Џамбазов

  Александар Џамбазов македонски диригент и композитор, великан на современата македонска музика, роден е на 3 февруари 1936 година во Стапар…

  Прочитај повеќе
 • Богомил Ѓузел

  Богомил Ѓузел е поет, раскажувач, драмски писател, есеист – припадник на третата повоена генерација македонски писатели, онаа генерација што се…

  Прочитај повеќе
 • Цвета Котеска

  Цвета Котевска беше македонски преведувач и антологичар. Родена е во 1923 година во Прилеп. Гимназија завршила во Скопје, а дипломирала…

  Прочитај повеќе
Back to top button