МАК Инфо ПродукцијаШах-инфо

ЗАГАТКА БРОЈ 2

Во новиот текст ќе се осврнеме на уште две нови шаховски загатки. Првата загатка е од турнирот одржан  во Чиле од 1961. година, а втората од блиц шампионатот од Сент Луис од 2023. година.

Jauregai Andrade – Letelier Martner, Santiago de Chile 1961. Мат во два потега. Црниот на потег, за да ви малце помогнеме, “топот” е на потег.

Caruana – Sevian, Saint Louis 2023. Мат во 4 потега.

Решението на првата загатка од претходниот текст е скокач на д7. Белиот на потег.

Решението на втората загатка е топ на х5, белиот пешак на х5, црниот пешах на г5 – Шах, белиот пешак на г5, повторно црниот пешак на г5.

Финалната позиција на наведената загатка.

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Погледнте и
Close
Back to top button