МАК Инфо ПродукцијаШах-инфо

“ШАХОВСКИ ЗНАМЕНИТОСТИ”

Во денешниот текст ќе имаме мал осврт на некои „шаховски знаменитости„.

  1. Теоретски најдолгата можна шаховската партија е 5.949 потези.
  2. Зборот „Шах мат“ во шахот доаѓа од Персиската фраза „Шах – Мат“, што значи „кралот е мртов“.
  3. Најдолгата официјална шаховска партија траеше 269 потези (И. Николиќ – Арсовиќ, Белград 1989) и заврши нерешено.
  4. Д-р Емануел Ласкер од Германија ја задржа титулата Светски шампион во шах повеќе време од кој било друг играч досега: 26 години и 337 дена.
  5. Во 1985 година, советскиот шахист Гари Каспаров стана најмладиот светски шампион во шах со 22 години и 210 дена.
  6. Првата шаховска табла со црни и бели полиња се појавува во Европа во 1090 година.
  7. Првиот механички шаховски часовник бил измислен од Томас Вилсон во 1883 година.
  8. Првично, кралицата можеше да се движи само по едно поле, дијагонално. Подоцна, таа можеше да помести две полиња истовремено, дијагонално, а подоцна кралицата стана најсилнота шахосвка фигура.
  9. Постојат повеќе од 1.000 различни шаховски отворања, вклучително и варијации во поголеми.
  10. Рекордот на бројот на иѕиграни потези без зимање на фигура е регистриран на натпреварот помеѓу Тортон и М. Вокер во 1992 година – 100 потези.

Ова се само некои од шаховските знаменитости….

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Back to top button