МАК Инфо ПродукцијаШах-инфо

СИБИРСКИ ТРИК

Вo денешниот текст подетално ќе се осврнеме Сибирскиот трик или стапица. Се карактеризира со следните потези:

1.е4 ц5 2.д4 цкд4 3.ц3 дкц3 4.Нкц3 Нц6 5.Нф3 е6 6.Бц4 Кц7 7.0-0 Нф6 8.Ке2 Нг4 9.х3

Инаку, овој шаховски трик два пати беше официјлано  регистриран во  дуелите помеѓу Коленбет–Счипков во Хабаровски (Сибир) во 1987.  Година и Тесински–Mегерамов, Будимпешта 1990. Година.

Се смета дека овој шаховски трик името го има добиено од страна на Борис Шипков од Новосибирск.

Почетна позиција

Пион на Ц4

Црниот пион на ц3

Игра на скокачите

Ловец на Ц4

Клучниот потег е скокачот на д4

Во прилог е линкот за наведениот шаховски трик.

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Back to top button