МАК Инфо ПродукцијаШах-инфо

ПАТ

Во денешниот текст ќе се осврнеме на пат позицијата. Пат е позиција во шахот кога шахистот које је на ред да го изигра потегот не е во можност тоа да го реализира, а при тоа не е под шах. Пат резултира со нерешено.

Инаку, матот различно се толкуваше во историјата, но во 19. век стандардизирано е правилото дека е нерешено.

Класичен пример на пат позиција – црниот не е под шах и не е во можност да го реализира следниот потег,

Црниот „нема каде„

Пат позиција стана широко употребувана метафора за други ситуации каде што има конфликт или натпревар помеѓу две страни, како што се војна или политички преговори, и ниту една страна не е во состојба да постигне победа, што резултира со она што исто така се нарекува ќор-сокак.

Во прилог е се две позиции за таканаречиот „дупли пат„.

И за крај за шаховските фанови една вест, деулот за светската титула помеѓу актулениот светски шампион Кинезот Динг Лирен и предизвикувачот Индиецот Домарју Гукеш ќе биде одржан во Сингапур во период од 20. ноември до 15. деќември. Индиецот е апсолутен фаворит.

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Back to top button