МАК Инфо ПродукцијаШах-инфо

ЗАГАТКА – МАТ ВО 3 ПОТЕГА

Во денешниот текст ќе ви претставиме две шаховски загатки, мат во два потега.

Прва загатка во денешниот текст е од дуелот о помеѓу Duda i Chigaev. Партијата се одигра во Самарканд во 2023. година. На прв поглед се делува дека црниот не е во позиција да матира. Црниот е на потег, мат во три потега.

За да ви би полесно, со топот треба да се изигра следниот потег на црниот.

Решението на втората загатка од претходната објава е  следното:

Белиот топ на х6, црниот нема друга опција освен да преку црниот пион изигра на х6, при што следнио потег на белиот е г6…..

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Погледнте и
Close
Back to top button