МАК Инфо ПродукцијаШах-инфо

„ЖРТВУВАЊЕ„

Во шахот, жртвувањето е намерна замена на шаховска фигура со поголема вредност за фигура на противникот со помала вредност, пример топ за ловец или слично.

Секоја шаховска фигура освен кралот може да биде жртвувана. Постојат повеќе видови на жртвовуњето, но најчесто се работи за создавање на позиционата предност.

Во прилог е прикажано жртвување на топот за скокачот, на прв поглед потег која нема логика, но…

Со наведеното жртвување на повредната фигура, белиот дојде во позиција за мат.

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Back to top button