МАК Инфо ПродукцијаШах-инфо

“ЖРТВУВАЊЕ НА КРАЛИЦАТA“

Жртвувањето на кралицата се случува кога играчот доброволно му дозволува на противникот да ја одземе неговата кралица. Играчот што ја нуди, жртвува на кралицата, тоа го прави за да се обиде да добие предност, односно создаде подобра позиција или мат.

Жртвувањето на кралиацата не е често, со оглед дека се работи за најјаката шахосвка фигура. Во прилог се некои од жртвувањата. Во пракса доколку дојдете во слична ситиација, обрнете внимание….нема бесплатен ручек.

Логична реакција на белиот би бил потег со кралицата д2-б2, но во таа ситуација црниот би можел со скочаот да изигра потег ф4-д3 – шах – шех.

Белиот је жрвува кралица, црниот е под шах и нема друга опција освен со кралот да изигра потег Х7-Х6 и да ја земе кралицата или со пешакот да изигра на х7…но белиот во двете ситуацији доаѓа во позиција ѕа матирање.

Во прилог е една позиција која не е реална, но е за размислување.

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Погледнте и
Close
Back to top button