МАК Инфо ПродукцијаШах

СТАПИЦА НА ФИШЕР

Во денешниот текст подетално ќе се осврнеме на шаховската стапица која го доби името според Bobby Fischer, еден од најдобрите шахисти на сите времиња. Инаку оваа стапица беше често на репертоар на Боби, дури и на најјаките турнири.

Се карактеризира  со отворањето на белиот со „кралскиот пион” на Е4 наспроти Сицилијанската одбрана на црниот Ц5.

Почетна позиција – Е4:Ц5 – Сицилијанска одбранa

Ф3:Ц6

Пешак на Д4 – белиот ја превзема иницијативата

                                   Ловец на Г7

Белиот ловец на Ц4-клучен потез

Пешак на Ц5

Ловец на ф7 – Ловецот се жртвува заради пешакот

Топ на ф7 – ПОГРЕШЕН ПОТЕГ НА  ЦРНИОТ

           Скокач на Е6 – Црниот нема избор….

Партијата помеѓу  Bobby Fischer и Samuel Reshevsky од 1958. година можете да ја видите ТУКА

Повезани чланци

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Погледајте и
Затвори
Back to top button