Културна продукција на Македонците во ПанчевоМАК Инфо Продукција

ЗВУЦИ НА ТРАДИЦИЈАТА: ,,Средба на гајдаџиите” одржан по 17 пат во Качарево

Во Качарево по 17-ти пат се одржа традиционалната манифестација „Средба на гајдаџии“. Гајдаџиите од нашата земја, Македонија и Бугарија, повторно се собраа во оваа јужнобанатско место и покажаа како се чува традицијата.

– Ова е јубилеј, 10-ти пат доаѓам на „Средба на гајдаџии“. За прв пат дојдов со мојот учител Славко Цветковиќ на 10 години. Тој беше најстар, а јас најмладиот учесник и навистина го запознавме ентузијазмот на присутните. Оттогаш доаѓам секоја година и ќе продолжам да доаѓам. Тој ден од годината е одреден за пристигнување во Качарева и се е соодветно организирано – вели Филип Богдановиќ од Лебане.

– Многу ми е драго што организаторите повторно ме поканија да бидам дел од оваа прекрасна манифестација. Ова е втора година како доаѓам во Качарево. Организаторите се луѓе со големо срце, затоа овде се чувствуваме како дома. Инаку, мајка ми ми даде гајди и од тогаш не се разделувам со нив. Тренирам и бокс. Изгледа како спој на некомпатибилното, боксот е за телото, гајдата за душата, а секој човек мора да ги штити и душата и телото – нагласува Калина Николова од Софија. – Првпат почнав да свирам гајда за време на корона. Инаку, со години свирам на традиционални инструменти како кавал, тамбура. Главно се фокусирам на југот на Србија и Македонија. Слушнав за овој настан од моите пријатели, гајдаџии и дојдов годинава, првпат – вели Алекса Радоњиќ од Белград.

– Учествувам на различни фестивали, а во Качарево сум по 11-ти пат. Мило ми е кога гледам млади луѓе кои се заинтересирани за овој инструмент, а настаните како овој се можност да се дружиме и ние постарите да им го пренесеме знаењето на младите – вели Младен Николиќ од Крњача.

– Првпат сум во Качарево и многу ми се допаѓа. Сигурно ќе продолжам да доаѓам во наредните години. Покрај гајдите, на публиката и покажав еден инструмент, всушност тоа е гранка од Стара Планина, која произведува прекрасни мелодии – вели Јордан Васиљевиќ од Књажевац покажувајќи ни го овој необичен инструмент.

На отворањето на манифестацијата присутните ги поздравија Михаела Веселинов, вршител на должноста амбасадор на Република Македонија и Борче Величковски, претседател на Националниот совет на Македонската национална заедница во Република Србија.

– Македонското материјално и нематеријално културно наследство ни е оставено од нашите предци и треба да го чуваме, негуваме и да го пренесеме на помладите генерации. Гајдата се издвојува по својата уникатност, дава карактеристичен звук. Македонскиот народ своите чувства ги искажувал со мелодии, песни и песни создадени низ вековите. Гајдата е симбол на нашата традиција и сеќавање на нашите корени, огништа и нашите предци. Богатата македонска култура е прикажана, не само преку традиционалните инструменти, туку и преку фолклорот, богато везените носии, традиционалните колички и песни, кои со својата специфична мелодија претставуваат вистинско богатство достојно за почит. Традиционалните инструменти како тапанот, македонскиот кавал и гајдата придонесуваат ова звучно богатство да биде препознаено низ целиот свет. Музиката е нишката што нè поврзува, не зближува и ни дава сила да се соочиме со сите предизвици. Тоа придонесува за почитување и разбирање на различностите. Тоа е најубавиот мост што ги поврзува нашите две земји Србија и Македонија – вели вд амбасадорката Михаела Веселинов.

– Горди сме на фактот што успеавме да го одржиме овој фестивал цели 17 години. За жал, нема многу вакви фестивали и некои од традиционалните инструменти се заборавени, но се трудиме гајдата како облик на културно наследство, не само на македонскиот народ, да не биде заборавена. Дојдоа гости од различни краеви на Србија, од Бугарија и од нашата татковина, Македонија. Претходните години имавме можност да ги слушнеме шкотските гајди и се надевам дека традицијата ќе продолжи. Огромна благодарност до организаторите на овој уникатен фестивал, кој ќе порасне следната година, а Националниот совет ќе продолжи да ги поддржува ваквите настани – рече Величковски.

Организатори на настанот се Здружението на Македонците „Вардар“ од Качарев и Центарот за заштита и афирмација на македонските традиции и особености „Тоше Проески“.

– Целта на манифестацијата е да се зачува гајдата од заборав и да се поттикнат помладите генерации да почнат да свират на овој древен инструмент. Се надевам дека ќе успееме во ова и дека овој фестивал ќе продолжи да собира голем број учесници – изјави Сима Најдовски, претседател на Здружението „Вардар“.

За веселата атмосфера се погрижи бендот „Аманет“ од Македонија кој изведе традиционални македонски песни.

Публиката беше особено воодушевена од семејството Митиќ од Омољица, кое е вистински пример како се чува традицијата и се пренесува на помладите генерации.

Настанот беше поддржан од Покраинската влада, Министерството за култура на Република Србија и Националниот совет на Македонската национална заедница.

подржано од:

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Погледнте и
Close
Back to top button