МАК Инфо ПродукцијаШах-инфо

“BERLIN DRAW”

Во денешниот текст ќе имаме осврт на шаховската позиција “Berlin draw” или во слободен превод “Берлински реми”. 

Наведенава позиција не е реткост, често се користи од играчите од највисоко ниво доколку им е целта ремизирање.

Се карактеризира со следните потези: 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 Nf6 4.0-0 Nxe4 5.d4 Nd6 6.dxe5 Nxb5 7.a4 Nbd4 8.Nxd4 Nxd4 9.Qxd4 d5 10.exd6 e.p. Qxd6 11.Qe4+ Qe6 12.Qd4 Qd6 13.Qe4+ Qe6 14.Qd4 Qd6, при што играта завршува со трикратно повторување после 14. или 18 потег.

Битно е да нагласиме дека меѓу најдобро оценетите играчи на Chess.com (оценети 2700 или повисоко) од 2020 година, имаше регистрирани 87 натпревари кои ја искористија наведената шаховска позиција.

Инаку ова шаховска позиција е настаната од такнаречена “Берлинска одбрана” – Варијација на Рој Лопез шаховско отворање.

“Берлински реми” – финалната позиција

„Берлинска одбрана„ – Рој лопез

Во прилог е линкот во кој е подетално прикажана позицијата.

https://lichess.org/study/BcUgbyAP/wtPh59jk

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Back to top button