МАК Инфо ПродукцијаШах-инфо

„ТАКТИКА„

Во денешниот текст ќе имаме осврт на основноте шаховските тактити. Инаку шаховската тактика може да се дефинира како  низ на потези со цел да реализира предност во играта, шах или мат. Во текстот ке имаме осврт на следните.

1.„Вилушка„ е потег во кој што користи една фигура за да нападне две или повеќе противнички фигури истовремено, со цел да се постигне материјална предност, според мене најдобрата фигура за ова е скокачот.

2.„Иглата„ е потег што го спречува поместувањето на противничката фигура, бидејќи со тоа би се изложежана повредната фигура. За оваа тактика најкорисни се ловците, доколку не ја сметама кралицата.

3.„Ражен„ е потег што напаѓа два дела во линија, слично на игла, освен што во овој случај противничката фигура со поголема вредност е пред фигурата со помала вредност.

Во нареднит текст ќе имаме осврт на следната тактика „жртвувањето„.

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Back to top button