МАК Инфо ПродукцијаШах-инфо

“КАТОВИЦЕ”

Во денешниот текст ќе се осврнеме на една загатка, завршницата на шаховската партија од Eвропскиот шаховски шампионат во Катовице, која се играше помеѓу Jerzy Kyc – Lukasz Zaleski.

На прв поглед делува дека црниот е во поволна ситуација и дека белиот ќе мора да се брани со потег ф2 (Топ), што би бил погрешен потег. Белиот е на потег….

Во прилог е решениоето на претходната загатка:

Белиот C5, црниот Ф5, Белиот е7, црниот х5, белиот е8, црниот г5, велиот на д8, Х8 – МАТ

Финалната позиција на наведента загатка.

И на крај една фотографија за размислување.

Поврзани објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Погледнте и
Close
Back to top button